Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn vaak gedwongen om de prijs van een doorverkoper te accepteren, hoe laag deze ook is. Tevens is het delven van goud fysiek zwaar en gevaarlijk. Het delfproces gaat soms gepaard met blootstelling aan kwik en dat brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Er gebeuren veel ongelukken en de werkomstandigheden zijn doorgaans slecht. Fairtrade wil hier verandering in brengen en stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Ook ontvangen mijnwerkers een vaste prijs en een Fairtrade premie, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.

Betere levenstandaarden voor mijnwerkers

In een afgelegen deel van het Andesgebergte in Peru is de mijnbouwgemeenschap Sotrami gevestigd. Dankzij de mijn hebben ongeveer 500 families een inkomen. Sotrami is Fairtrade gecertificeerd en verkoopt goud aan Europese partners. De impact van de verkoop van Fairtrade goud is voelbaar. De levensstandaarden van de gemeenschap zijn sterk verbeterd en de mijnwerkers werken inmiddels onder veiligere omstandigheden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van een schonere manier van goudwinning die minder schadelijk is voor het milieu. De Fairtrade premie die de gemeenschap ontving is geïnvesteerd in projecten, zoals de aanschaf van computers voor het volwassenenonderwijs en het bouwen van een basisschool en een crèche.

Het verhaal van Gina

Gina Davila (29) is getrouwd met een mijnwerker en heeft twee kinderen van vier en vijf. Gina werkt niet in de mijn, maar scheidt het goud van erts met een klein stuk gereedschap genaamd ‘manito’ (handje). De stukken erts met het meeste goud erin worden doorverkocht aan Sotrami. Het werk doet Gina samen met 180 andere vrouwen. Elke maand wordt de opbrengst gelijk verdeeld. Met hulp van Fairtrade kregen Gina en de andere vrouwen voorlichting over een gezonde en veilige werkplek. Samen kwamen ze op het idee om een crèche te laten bouwen, die deels is gefinancierd door de extra inkomsten die ze vanuit de premiegelden kregen. In de crèche passen de vrouwen om beurten een dag op alle kinderen. “Het was erg vervelend en ongezond om mijn kinderen mee te nemen naar de werkplaats, ze ademden veel stof in,” vertelt Gina.

Wil jij een verschil maken en naast Gina meer mijnwerkers helpen? Steeds meer juweliers en goudsmeden in Nederland verkopen Fairtrade goud. Bekijk de verkooppunten bij jou in de buurt.