Juni 2010. Ik loop tussen duizenden jongeren rondom het Gelredome. Het is een prachtige dag en de buitenlucht doet me goed. Tijdens het lopen valt mijn oog op een lange jongen met pet die op een dranghek geklommen is. Het lijkt erop alsof hij iemand zoekt… In mijn spontaniteit stap ik op hem af. “Zoek je iemand?”, vraag ik. Hij vertelt met een Vlaams accent dat hij op zoek is naar een tante die hij verloren is tussen de menigte. In ons enthousiasme lopen we weer verder en vergeten contactgegevens uit te wisselen.

Wanneer ik diezelfde middag me nog eens waag tussen de duizenden mensen, kom ik diezelfde jongen tegen. Wij geloven dat dit niet zomaar is gebeurd. We praten nu wat langer en wisselen e-mailadressen uit. “Gebruik mijn rug maar als ondergrond”, bied ik hem aan.

Maanden later hebben we voor het eerst mailcontact. “Ik weet dat ik je e-mailadres heb, maar wie ben je ook alweer?”, vraagt hij in een reactie op mijn mail. We mailen en hij maakt speciaal een Facebookaccount aan om met mij te kunnen chatten. Ik bekijk zijn profiel en reageer op zijn foto’s. Als hij een hele poos niet meer online komt, verwijder ik hem van Facebook en lijken we elkaar te vergeten.

Begin 2013 spreken we elkaar opnieuw. Hij ruimt zijn Facebookaccount op en bekijkt reacties op foto’s van hem. “Hoe zou het gaan met dat meiske”, vraagt hij zich af en hij stuurt me een simpel bericht. Noem het toevallig, noem het ‘meant to be’, ik was op dat moment ook online. Ik reageer verbaasd maar enthousiast, en die avond praten we drie uur achter één stuk. We werden verliefd op elkaars idealen…

Exact één maand later spreken we in real life met elkaar af op het station van Breda. Ik loop naar de roltrap en zie onderaan een jonge man staan. Zijn mond valt open van verbazing wanneer hij me ziet. “Je bent nog mooier in het echt”, zegt hij.

Twee jaar later, op de plek van onze eerste kus, vraagt hij me ten huwelijk. Zeg nu zelf. Het feit dat we elkaar tegenkomen tussen duizenden jongeren en elkaar dan nog eens treffen is al erg bijzonder. We spreken af in het echt, maar zijn al verliefd zonder dat we elkaar hebben gezien. En de dag dat ik met mijn grote liefde trouw, wordt zeker eens zo bijzonder.

Waarom Fairtrade Goud?

Goud is een prachtig materiaal, maar het kan enkel prachtig zijn wanneer het ook eerlijk gemaakt is. Al een tijd sporen we elkaar aan om te letten op wat we eten, wat we aantrekken en wat we doen met ons geld. De film ‘blood diamond’ heeft grote impact op ons gemaakt. We vinden eerlijkheid in onze relatie erg belangrijk en juist die drang om recht te doen vinden we zo leuk aan elkaar.

Wij geloven in eerlijke schoonheid. Goud kan onmogelijk schoon zijn als er bloed aan hangt, als het corrupt is. We willen geen deel uitmaken van een systeem waarin mensen oneerlijk behandeld worden.

We dragen nog liever een houten ring om onze vinger dan een ring van onzuivere afkomst. We willen graag dat onze inzet voor een eerlijke handel in goud een goede bijdrage kan leveren aan de wereld. Wij zijn niet tegen internationale handel, maar vinden dat dit nooit ten koste moet gaan van een eerlijke kans voor elke werknemer.

Deel dit verhaal!